Zakład Aktywności Zawodowej w Juchowie przy Fundacji im. Stanisława Karłowskiego w Juchowie - Ekonomia Społeczna na Pomorzu Zachodnim

Ekonomia Społeczna

Ekonomia Spoleczna
Strona Główna » Lista podmiotów » Zakład Aktywności Zawodowej w Juchowie przy Fundacji im. Stanisława Karłowskiego w Juchowie

Zakład Aktywności Zawodowej (ZAZ) w Juchowie prowadzi działalność produkcyjno – usługową w obszarze ekologicznego rolnictwa i przetwórstwa. Jest jednym z kilku podmiotów działających w Projekcie Wiejskim Juchowo, współpracujących ze sobą na zasadzie asocjacji.

ZAZ w Juchowie łączy pracę zawodową, działania rehabilitacyjne i społeczne osób z niepełnosprawnościami, aby przygotować je do życia i pracy w otwartym środowisku. Przygotowuje  do pracy na stanowiskach: ogrodnik/ zbieracz ziół, pomocnik piekarza, pracownik przetwórstwa żywności, pracownik terenów zielonych.

Efektem prowadzonej działalności jest ekologiczna żywność, produkowana głównie z surowców gospodarstwa w Juchowie. Sprzedaż produktów ZAZ prowadzona jest w sklepach Juchowo Farm w Juchowie oraz Szczecinku, poprzez sklep online juchowofarm.  Ponadto produkty dostarczane są  do ekologicznych sklepów w całej Polsce. Wypracowane z działalności zyski zasilają Zakładowy Fundusz Aktywności, z którego korzystają pracownicy z niepełnosprawnością. Środki te przeznaczane są na szeroko rozumianą rehabilitację, szczególnie medyczną, oraz na poprawę warunków życia i pracy.

W ZAZ zatrudnionych jest 51 osób z niepełnosprawnością z  powiatu szczecineckiego, w dużej części z terenów wiejskich.

ZAZ bazuje na działalności rolniczej, która obejmuje uprawę ekologicznych  ziół leczniczych, przyprawowych, krzewów owocowych oraz potrzebnych do przetwórstwa warzyw. Ogród prowadzony jest zgodnie z kalendarzem biodynamicznym (dział ogrodu). Zbiór ziół, owoców i warzyw odbywa się ręcznie, dzięki czemu uzyskujemy dobrą jakość surowców do produkcji. Surowce przetwarzane są tylko w niezbędnym stopniu. Starając się zachować wysoką jakość biologiczną, bazujemy na tradycyjnych metodach mechanicznych, fizycznych i fermentacyjnych (dział przetwórstwa). W piekarni ZAZ-u wyrabiane są chleby na bazie zakwasu i mąki z dawnych gatunków zbóż, m.in. orkiszu i samopszy. Procesy prowadzone są w sposób naturalny, bez przyspieszania. Poza chlebem wypiekane są m.in. ciastka owsiane oraz orkiszowe, i wyrabiany makaron. Mąki do wypieków pochodzą głównie z naszego gospodarstwa (dział piekarni). W okresie zimowym, kiedy ogród odpoczywa, pracownicy zajmują się rękodzielnictwem – powstają wyroby użytkowe i dekoracyjne z naturalnych surowców: drewna, wikliny, wosku i kartonu. W ZAZ działa jeszcze dział usług – pielęgnacja terenów zielonych i prace porządkowe. Usługi świadczone są głównie dla podmiotów Projektu Wiejskiego, obejmują m.in. prowadzenie szkółki roślin, pielęgnację nasadzeń śródpolnych, zakładanie łąk kwietnych, dbałość o tereny zielone i rabaty kwiatowe, opiekę nad zwierzętami rodzimych ras w zagrodzie edukacyjnej. Prace porządkowe świadczone są zarówno w obiektach jak i na zewnątrz budynków.

Skip to content